fbpx

HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE KLANTEN BETALEN

Als zelfstandige hebben we allemaal al wel eens of jammer genoeg meermaals voorgehad dat onze klant te laat of niet betaalt. Je hebt je werk al geleverd, en hebt zelf ook rekeningen te betalen. Je bent verbaasd van de onprofessionaliteit en weet geen raad met de laattijdige betalingen. Alfavrouwen to the rescue!

Hieronder lijsten we enkele oplossingen op om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen of uit de weg te gaan.

1. Vraag een voorschot

Werk standaard met voorschotten. Of je nu freelancer bent of je hebt een beautysalon, probeer waar je kan een voorschot te vragen. Er wordt niet neergekeken op voorschotten. Door middel van een voorschot te vragen, ben je zeker dat jouw klant de taak serieus neemt en nagenoeg zeker dat jouw werk zal vergoed worden.

2. Aanvaard geen onmogelijke deadlines

Zet jezelf niet schrap met onmogelijke deadlines van klanten. Ook al wil je graag een opdracht, jouw klant zal soms enorm onrealistische deadlines poneren en die hoef jij niet te aanvaarden. Jij hebt ook jouw agenda en werkuren, en hoeft niet per se in het weekend te werken als je dat niet wil. Wil je toch deze opdracht met strakke deadline aanvaarden, dan zal de klant alsnog een voorschot moeten betalen. Als hij dan toch zo gehaast is, zal een snelle betaling ook wel lukken.

Hou in elke situatie vast aan jouw voorwaarden en laat ze zeker niet varen omdat jouw klant buiten de lijntjes wil kleuren.

3. Stuur zelf jouw factuur op tijd

Wees zelf strict in het aanleveren van jouw factuur en geef jouw klant de volledige periode die in jouw voorwaarden staat om te betalen. Vraag niet vroegtijdig naar de betaling, jouw klant heeft het recht om op de uiterste datum te betalen.

4. Duidelijke voorwaarden opstellen

Stel (eventueel in samenspraak met een juridisch adviseur of advocaat) jouw factuurvoorwaarden op. Op deze manier heb je altijd iets om op terug te vallen wanneer het misloopt. Je weet maar nooit.

Je kan eventueel je voorwaarden opstellen in HoneyBook en digitaal/online laten handtekenen door de klant alvorens je aan de slag gaat. Dit straalt ook een zeer professioneel karakter uit.

5. Haal de emotie eruit

Voorzie een e-mailadres (bv. admin@jouwbedrijf.com ) dat de facturen beheert. Het zou dan goed kunnen dat jij zelf dit account runt, maar dat weet jouw klant niet. Je zou evengoed kunnen samenwerken met een facturatiedienst, assistent of virtual assistant om jouw administratie te regelen. Jouw klant zal minder geneigd zijn om niet te betalen of de betaling uit te stellen als er een derde partij mee gemoeid is. Ook kan je dan frequenter herinneringen sturen zonder op kousenvoeten te moeten lopen.

Ook kan je werken met een online facturatie-systeem zoals HarpoonApp. Dit doet net hetzelfde als een admin@jouwbedrijf.com adres maar dan op een geautomatiseerde manier. Jouw factuur bestaat digitaal in jouw account en kan online betaald worden. HarpoonApp stuurt ook automatisch herinneringen.

Tip: maak eventueel zelfs een nep-virtual assistant aan (lucy@jouwbedrijf.com) die jouw facturen regelt.

De verantwoordelijkheid ligt bij jou om je facturen georganiseerd en gestructureerd aan te pakken. Ook is het jouw eigen verantwoordelijkheid om op te volgen met klanten. Je zal steeds achter je geld moeten zitten, dat is bijna een gegeven als zelfstandige. Met deze tips beperk je echter het risico. Veel succes!

Click here to subscribe
WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner