fbpx

#46. Playing not to lose vs. Playing to win: 3 tips uit de F1-wereld voor jouw mindset

Wat hebben de Netflix serie ‘Formule 1: Drive to survive’ en ondernemen met elkaar gemeen? Eigenlijk heel veel! Deze mindblower komt zeker op onze Alfa Netflix serielijst, maar we hebben de highlights al voor je klaarliggen. We stellen je graag voor aan de 3 grootste takeaways uit F1 voor jouw onderneming.

Het begon allemaal 2 jaar geleden, toen Amy rustig in de zetel een boek wilde lezen. “Charly zette de serie ‘Formule 1: Drive to survive’ op en ik las rustig verder. 5 minuten later lag mijn e-reader op de grond en zat ik gebiologeerd mee te kijken.”

Aan de hand van de titel zou je denken dat het om de 125ste Fast and Furious film gaat, maar niets is minder waar. “Ik was echt verrast over hoe interessant ik het vond. Het ging namelijk niet zozeer over het racen op zich, maar meer over de mindset erachter. En poof, daar was hij dan: de link met ondernemen.”

Jessica volgde de serie nog niet. “Maar dat is niet erg, he. Voorlopig kunnen we verder met Amy’s top takeaways!”

Ben je er klaar voor? Zit je goed? Heb je je gordel aan? Let’s go! Zwaait met checkered flag

1. Own your mistakes for optimal growth

De F1-piloten moeten constant op peak performance draaien. Maar zij worden wel omringd door een team én een performance coach.

“Er zijn 2 piloten per team, met een achterban van honderden naast hen. In principe kan er niets mislopen, want die mensen trainen een jaar lang voor hun functie.”

Een beetje nuance is volgens Amy wel nodig. “In het begin focuste ik mij op de piloot. Nu bekijk ik eerder het hele team en niet enkel de driver. Wij zijn zelf namelijk niet enkel de driver van onze onderneming, maar ook de aandeelhouder en teamleider. En soms lopen er dingen mis.”

In onze eigen ondernemingen stellen we dan de volgende vragen:

  • Welk probleem was de aanzet?
  • Wat is er precies misgelopen?
  • Wat kunnen we daaruit leren?

Hoewel Jessica de serie (nog) niet heeft gezien, ziet ook zij de parallellen met ondernemen. “Ons team en wij maken ook regelmatig fouten. Maar wij zien het eerder als een kans om te groeien. Als je niets doet, kan je ook niets mis doen. Maar gaat er wel iets de verkeerde kant op, dan kan je iteratief je flow aanpassen om het voor de volgende keer beter te maken.”

We schreven hierover ook onze eigen ervaringen uit in Perfect Pivoteren in 2021.

2. Don’t quit the race

Eén van de piloten in de serie wordt op een gegeven moment gedegradeerd naar het B-team. Volgens Amy was dat een beetje een self fulfilling prophecy. “Hij werd al een aantal keer op de vingers getikt, waardoor hij constant bezig was met de dreiging om gedegradeerd te worden.”

Intermezzo met een wijsheid van Jessica: “Playing not to lose in plaats van playing to win.”

Die piloot had zijn hoofd kunnen laten hangen en gewoon doen wat er van hem verwacht werd. “Niks van, hij heeft enorm aan zijn mindset gewerkt en daardoor de ene na de andere race gewonnen!”

De F1-drivers kunnen off season niet enkel aan hun fysieke conditie werken, maar worden ook mindsetgewijs bijgestaan. Wij zien daar de kracht van in.

“Ik denk dat wij misschien ook beter in seizoenen zouden denken in plaats van constant ‘aan’ te staan. Af en toe rusten en bewust aan je mindset werken, kan wonderen doen, waardoor je ook beter terugkaatst wanneer het wel een keer misgaat.”

3. Go for nr. 1

Weet je nog, die wijsheid van Jessica van zonet? “Playing not to lose” in plaats van “playing to win”?

Die gaat netjes de vuilbak in, Alfa’s.

Hier in België kampen we vaak met een zekerheidsmentaliteit en durven we niet groots te dromen.

“Pas op, er zijn wel Belgen met een winnaarsmentaliteit, hoor. Alleen zijn dat niet de klassieke voorbeelden die op een podium zouden worden gezet. Maar ik denk dat onze generatie fantastisch bezig is met een opmars van Nr. 1’s.”

Als dat nu eens een naam zou hebben, hé. Iets als, oh ik weet het niet… Generatie Alfavrouw? (Wink wink)


Wat als je nu al meteen aan die winnaarsmentaliteit zou kunnen beginnen werken? Dat kan met behulp van onze gratis self development Alfaboekenlijst. Die vind je terug via www.alfavrouwen.com/alfaboeken.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner