fbpx

# 31. Burnout: Hoe voorkom je de grote krak? Onze 6 Tips

In 2010 zei de toenmalige CEO van Google dat er elke twee dagen evenveel info wordt geproduceerd als tussen het begin van de beschaving van de mensheid en 2003. Read that again. We krijgen dus elke dag overweldigend veel info binnen en het toeval (of misschien ook niet) wilt dat ook de burnouts aan een opmars bezig zijn. Het boek ‘Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle’ van de zussen Nagoski zit vol handige tips en grappige anekdotes. En laat dat net onze favoriete combinatie zijn.

Beluister via Apple: www.alfavrouwen.com/apple31
Beluister via Spotify: www.alfavrouwen.com/spotify31
Beluister via Google: www.alfavrouwen.com/google31

De tijger in jou

Dit leerrijk maar ook enorm entertainend boek gaat over onze stressoren en hoe we daarmee omgaan. Het neemt ons in het begin helemaal mee terug naar de oertijd en naar het onvermijdelijke moment dat er een tijger achter je aanzit. Je zet een spurtje in en het lukt je om te ontsnappen.

Vervang de tijger door een boze e-mail of een moeilijk gesprek en voila, daar heb je je stressor van vandaag. Nu denk je waarschijnlijk dat er toch een klein verschil zit tussen een boze katachtige en een ontevreden klant, maar ons lichaam ziet dat onderscheid niet.

In het boek halen de Nagoski zussen 3 stressresponsen aan:

  • Fight
  • Flight
  • Freeze

Weglopen van een klant of er ne goeien toek opgeven, is namelijk misschien niet zo’n goed idee. Dus past ons lichaam zich aan door er de derde optie ‘freeze’ aan toe te voegen. Alleen heeft die freeze functie het onaangename gevolg dat stress wordt opgeslagen in ons lichaam en daar is onze tempel het niet mee eens. Kortom, computer says no.

Je kan nog zo gezond eten en voldoende bewegen, maar ons lichaam is gemaakt om een fysieke stressrespons te hebben. In pre-corona tijden konden we al eens ontladen, maar ook dat is stilaan wat weggevallen. Resultaat? We blijven een beetje baden in onze eigen gevoelens.

Als je dit interessant vindt, bekijk dan zeker ook De Ups en Downs van Jessica en Amy na een Jaar Lockdown.

De ezel met de kar

Omdat die gevoelens geen uitlaatklep vinden, wordt onze bagage soms teveelEnter, onze ezel met zijn karretje. Hij geniet van zijn dag, beginnend met een lege kar. Maar gaandeweg gooien de plaatselijke boeren hun grondstoffen erbij. Boer nummer 1 begint met stenen en hoewel de kar al redelijk vol ligt, vindt de tweede boer dat er nog genoeg plek is voor voor zijn zand. Hoe voller de kar wordt, hoe moeizamer de reis voor onze ezel.

Deze metafoor klinkt ongetwijfeld heel bekend in de oren van velen. En hoewel we er allemaal minstens al eens dichtbij hebben gezeten, rust er toch nog een heleboel judgement op het burnout thema. Sommigen vinden dat er teveel met het woord gestrooid wordt, anderen pleiten dan weer voor meer awareness.

Wij delen graag onze eigen mening.

Ons krakske

Eens je een burnout hebt gehad, kan je nooit meer terug. Je brein past zich dan aan aan je nieuwe ik en hopelijk leer je voor de toekomst je triggers kennen.

Wij hebben alletwee wel al een krakske gehad wanneer het op ons werk aankomt. Zo heeft Jessica twee jaar na de start van Antwerp Avenue een maandlang alleen maar gehuild en geslapen. Ze besefte dat het anders moest en heeft hulp gezocht, zowel voor haar persoonlijk, als in haar bedrijf.

Ook Amy herinnert zich weinig tijden waarin alles gemakkelijk ging, zonder hard en veel te werken. Groei is fijn, maar brengt ook veel stress met zich mee en dat is eigenlijk nooit meer gestopt.

We krijgen dan vaak de reactie: “Werk dan gewoon wat minder”. Maar als ondernemer weet je dat dat er niet echt inzit. Er zijn elke dag teams te leiden, antwoorden te geven en geld te verdienen. Als jij stopt, dan stopt dat ook; zeker in de beginfase van je ondernemersverhaal.

Het voelt ook niet altijd even veilig om erover te praten. Wij zijn onafhankelijk, hardwerkend en hebben soms moeite met hulp te vragen. Daardoor ontstaat er een vicieuze crikel waardoor onze omgeving vaak denkt: “Ach, dat kunnen ze wel aan”.

Wij vinden het dan ook belangrijk om er nu over te praten, wanneer het probleem zich voordoet, en niet pas wanneer we het achter de rug hebben. Ja, ook wij struggelen hiermee. Betekent dit dat we liever niet zouden werken? Helemaal niet en dat is wat het zo moeilijk maakt. We love what we do too much!

Supervrouwen

Wij zijn zachte feministen. Dat betekent dat we ook voor onze mannen rooten (go get it, men!). Maar dat neemt niet weg dat we toch nog een genderverschil opmerken in de hoeveelheid druk die er op mannen en vrouwen gelegd worden.

Er zijn gewoon heel wat verwachtingen die ons buiten onze job om opgelegd worden. Denk maar aan:

  • Het huis spic en span achterlaten
  • Dat verjaardagscadeau voor de bomma kopen
  • Genoeg slapen
  • De huisdieren soigneren
  • De sporttas voor de kinderen klaarmaken

En ja, wij leggen de lat natuurlijk hoog voor onszelf. Maar de wereld doet dat ook voor ons.

Om de hoogte van die lat net wat soepeler te maken, schreven Emily en Amelia Nagoski een leidraad in ‘Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle’.

Completing the cycle

Dat is ‘m; de oplossing voor onze burnout symptomen. We moeten de cycle vervolledigen; dat is het equivalent van na een drukke periode met een zucht van opluchting je zetel in te ploffen. Hoe wij dat hebben geïnterpreteerd uit het boek, leggen we uit aan de hand van de 6 volgende tips.

  1. Bewegen

Laat je lichaam wat meer ademen en begin rustig. Mat jezelf niet meteen af. Dan is de goesting snel voorbij.

  1. Ademen

Hierover is natuurlijk heel veel te vinden op het wereldwijde web. Voor ons werkt het al gewoon wanneer we een timer opzetten en 3 minuten bewust ademen.

  1. Praten

Sociale interactie, ookal is het met vreemden, geeft je de boodschap dat de wereld een veilige plek is. En net dát heb je nodig.

  1. Lachen

Onze tip? De Generatie Alfavrouw podcast natuurlijk!

  1. Huilen

Laat je huilhormonen vrij en je voelt je instant beter. Als je pipi moet doen, moet het er ook uit. Hetzelfde geldt voor onze tranen.

  1. Creatief zijn

Daarin is er plek voor het tonen en plaatsen van grote emoties.

Sprak deze aflevering je aan en heb je een waar aha-moment beleefd? Vergeet het dan zeker niet te delen met jouw publiek. Wie weet zit er wel iemand tussen die dat ook kan gebruiken.

Wat sowieso helpt tijdens mindere dagen, is een boost van je zelfvertrouwen. Wil je graag wat tips om te leren zeggen waar het op staat en te weten wat je zelf nodig hebt? Dan ben je sowieso geholpen met onze tips via www.alfavrouwen.com/getconfident.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner