Vroeg opstaan wordt langs alle kanten gepromoot als de sleutel van succes. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van 5 AM challenges, je dag vroeg beginnen met journallen en om 6 uur opstaan om te sporten. En laten we de klassieker niet vergeten: ochtendstond heeft goud in de mond. Maar moet je nu echt voor zonsopgang opstaan om succesvol te zijn? Een Alfa-analyse, coming right up!
Nachtraaf, vroege vogel of uitgeputte duif?
Jessica staat niet vroeg op. En nadat ze dit luidop zegt, volgt meteen de neiging om zich te verantwoorden. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Zij heeft gewoon een andere routine dan die van de vroege vogels.
Blijkbaar zit er een biologische verklaring achter je favoriete moment van de dag. Vroeger, en dan bedoelen we de tijd toen de dieren nog spraken, moest iedereen om de beurt de wacht houden. Sommigen deden dat ’s nachts en andere kozen voor de vroege ochtend. Deze biologische klok zit blijkbaar nog in ieder van ons.
Doet het ertoe wanneer je de wacht houdt? Nope, zolang je er maar voor zorgt dat niemand gaat lopen met je waardevolle spullen.
On the clock
Met andere woorden, het maakt echt niet uit wanneer jij opstaat, zolang het werk maar gedaan wordt.
Amy is meer een ‘ochtendmens’, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Is dat altijd vrijwillig zo? Niet helemaal. Als zus van drie broers waren de ochtenden vroeger de enige optie om van rust en stilte te genieten. Tijdens die momenten vond zij de kalmte die ze nodig had voor de rest van de dag en was ze minder afgeleid tijdens het studeren.
Die gewoonte heeft ze gewoon aangehouden. Ook nu vindt ze het nog altijd aangenaam om vroeger wakker te zijn dan iedereen en te genieten van me-time vóór de chaos van de dag (lees: kinderen, partner en werk) losbarst.
Jessica is meestal alleen thuis wanneer zij opstaat. Dat betekent dat zij uit bed rolt en meteen begint te werken. Omdat zij dit op eigen tempo doet, voelt zij zich ’s morgens bijna nooit overweldigd. Het feit dat zij de avond voordien alle loopssluit, helpt daar natuurlijk ook bij.
Duracell konijn
Om dat energieke gevoel te krijgen, grijpt Jessica vaak terug naar luisterboeken. Er is niets zo effectief als iemand die motiverende quotes naar je roept in te ochtend.
Amy strompelt daarentegen het liefst naar haar fitness en gaat op loopband staan. Dat gaat meestal gepaard met het luisteren of lezen van een boek of het meepikken van een aflevering van The Bold Type. Kwestie van te multitasken.
Maar dat gaat natuurlijk niet elke ochtend zo. Op sommige dagen, gaat opstaan minder vlot en dan blijft ook zij wat langer liggen.
Routine is goed voor je mindset, maar luisteren naar je lichaam is key.
Jessica zit op dat vlak nog een beetje in dubio. Zij vindt het vervelend wanneer elke dag er hetzelfde uitziet, maar te veel verschil brengt haar ook van haar stuk. Zij neemt haar alone-time meestal ’s avonds. Wanneer zij een slechte dag heeft gehad, wil zij dat compenseren met een leuke of productieve avond. Het resultaat? Pandaogen in de ochtend.
Onze pitfalls
Het blijft een work in progress om onze dag perfect te beginnen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat de start van je dag de resterende voortgang bepaalt. Maar niet alles gaat altijd van een leien dakje.
Bij Amy zijn dit meestal onvoorziene dingen die ertussen sluipen of het gebrek aan goesting om de loopband op te kruipen. Gelukkig zit haar winnaarsmentaliteit altijd te wachten om die argumenten met de grond gelijk te maken. Want wanneer zij de cirkels van haar Apple watch ziet vollopen, geeft dat haar een enorme motivatieboost om dit ook de volgende dag vol te houden.
Voor Jesscia speelt haar ADHD natuurlijk ook een rol. Zij kan blijven gaan, zonder rust te nemen, tot op het moment dat haar lichaam er genoeg van heeft en dat aangeeft met een knoert van een migraineaanval. Soms is dit een troef omdat vermoeidheid geen rol speelt op cruciale momenten. Maar even gezond is het niet altijd.
Onze concrete tips:
- Sta op wanneer het jou uitkomt
- Vind iets dat je motiveert, zoals de cirkels van een Apple watch
- Luister naar je lichaam
You do you!
Er zijn enorm veel artikels, boeken en podcasts in omloop over de perfecte ochtendroutine, maar de nachtraven worden een beetje aan hun lot overgelaten. We see you!
De allerbelangrijkste tip die we je willen meegeven is:
You do you!
Het is niet omdat het ergens geschreven staat, dat je enkel succesvol bent wanneer je om 6 uur opstaat. Doe wat voor jou het beste werkt.
Kan je toch nog wat hulp gebruiken bij het op punt stellen van je ochtendroutine? Dan hebben wij de perfecte gratis Boost Your Morning Guide. Via www.alfavrouwen.com/ochtendroutine vind je onze eigen tips voor een goed begin van je dag.
P.S.: Als er iemand weet waar we de ochtendroutine van Assepoester kunnen bestellen, let us know! We kunnen de hulp van die vogeltjes allemaal wel gebruiken.