fbpx

#30. Instagram Filters: Empowering of Schadelijk voor je Zelfbeeld?

Slecht geslapen? Daar is een filter voor. Bad hair day? Daar is een filter voor. Een kloppende puist op je kinnebak? Daar is een filter voor. Het wordt ons tegenwoordig zo gemakkelijk gemaakt om uit bed te rollen en er online toch nog goed uit te zien. Zijn die filters gewoon een digitale variant van make-up of zijn ze schadelijk voor het zelfbeeld van je volgers? Wij schrokken zelf van onze mening hierover.

Beluister deze aflevering via Spotify: www.alfavrouwen.com/spotify30
Beluister deze aflevering via Google: www.alfavrouwen.com/google30

Maybe she’s born with it, maybe it’s an Instagram filter

Leuk gevonden, he? Dat was de titel van Jessica’s masterproef aan de universiteit. Ze onderzocht mediawijsheid bij jongeren; kunnen zij inschatten wanneer beelden echt zijn en wanneer er een bewerkte versie getoond wordt? Of wanneer één goede optie geselecteerd werd uit duizend ‘mindere’ opties?

Nu, vijf jaar later (auwch!) is het wel duidelijk dat er heel wat letterlijk gefilterd wordt. Denk maar aan je Instagram stories. Het is ook zo gemakkelijk om met een swipeke naar rechts er ineens stukken wakkerder uit te zien.

Jessica zag er eerst enkel voordelen in. Miste je onze wereldberoemde metaforen? Hou je dan vast aan de takken van de bomen, want hier komt een schoontje. “Als je een huis koopt, ga je er toch ook niet in wonen zonder het geverfd te hebben.” Waarom zou je dan geen gebruik maken van een filter als je je daardoor beter voelt?

Moeten we dan per se de ‘minst glam versie’ van onszelf zijn? Je weet wel, die met de messy bun aan de zijkant van ons hoofd en een paar panda-ogen die zich elke ochtend meer en meer naar het zuiden begeven. Of is het oké om je beter te voelen met een gepimpte versie van jezelf?

Als je dit interessant vindt, bekijk dan zeker ook Body Negativity: Is dat dan Dik in orde?

De cijfers liegen niet

Maar natuurlijk beginnen we niet aan dit onderwerp zonder ons aan wat research te wagen. En de cijfers die daaruit voortkomen, zijn niet veelbelovend. Het aantal jonge meisjes dat met een gefilterde foto van zichzelf naar de plastisch chirurg trekt, stijgt met de minuut. Dat vinden we toch wel verontrustend.

Want die filters veranderen elke dag, net als het ‘ideaalbeeld’ dat we voorgeschoteld krijgen. Zijn we dan ooit af? Of moeten we bij de launch van elke filter opnieuw naar de dokter toe?

Jessica merkt zelf ook dat ze teruggrijpt naar haar jongere versie. Met weemoed kijkt ze op slechte dagen terug naar een net iets dunnere en meer glowy editie van zichzelf en wenste ze dat ze die assets toen wat meer geapprecieerd had (in mijnen tijd…).

Amy maakt de vergelijking dan toch net iets meer met anderen. Ze neemt hier wel bewust meer afstand van door bepaalde accounts niet te volgen en meer aan zichzelf te werken. De tijd dat ze foto’s van haar ideaal lichaamsbeeld uitknipte en op de badkamerspiegel plakte, ligt gelukkig ver achter haar.

Eigen voorkeur

Klaar voor wat brute waarheid? Jessica zegt dat ze soms toch liever naar een gefilterd gezicht kijkt. En dat komt niet voort uit ijdelheid, maar eerder uit een zoektocht naar professionaliteit. Let us explain. Hold your horses.

Een paar jaar geleden reisden we voor een congres naar L.A. Daar aangekomen, bekeken we één van de sprekers met een schuin oog omdat hij er wat Flodder uitzag. Ieder zijn stijl natuurlijk, maar we verwachtten in ieder geval niet meteen een hoogstaande speech. Boy, were we wrong. Deze iets minder afgeborstelde man bracht meer wijsheden dan alle andere sprekers samen.

Conclusie: wij zijn zelf ook niet zonder oordeel. Dat krijgen we helaas al van bij de geboorte mee.

Maar dan rijst de vraag: is het professioneel om de minst gepolijste versie van jezelf te laten zien? Je zou toch ook niet je winkel opendoen in je pyjama en met kruimels in je haar. Waarom zou je dat dan wel doen op Instagram als dat bij je werkdag hoort?

We blame Disney

We krijgen allemaal als kinderen met de paplepel mee dat lelijk slecht is (de heks) en mooi goed (de prinses). Ben je minder leuk om naar te kijken, dan zit succes er waarschijnlijk niet voor je in. Niet onze mening! Maar wij zijn ervan overtuigd dat filters daarom zo geaccepteerd worden.

Wij denken dat de generatie na ons (Gen Y? Gen Z? Wie kan nog volgen?) echt goed bezig is met de “ik doe een crop top aan, ook met een pondje meer” en “de kleur van mijn wallen past perfect bij deze broek” beweging. Maar wij zitten zelf nog niet helemaal op die confidence trein.

Wij zijn dan ook opgegroeid met broeken die amper je venusheuvel bedekten en waarin muffintops onbestaand moesten zijn. Spoiler alert: zitten was in die tijd een hele opgave.

Maar vandaag heeft Amy een (plus)dochter van 11 jaar die haar stories ziet. Sindsdien gaat zij er toch bewuster mee om en gebruikt zij geen filters meer in haar stories. ’s Ochtends voor het sporten gaat zij ook gewoon au naturel online. Is dat soms confronterend? Best wel. Maar net daarom is het nodig om ook af en toe je echte gezicht te laten zien.

Voor Jessica past een filter beter bij haar brand story. Maar dat neemt niet weg dat het absoluut wel vermeld moet worden dat er eentje wordt gebruikt. Instagram slaagt daar wel goed in volgens ons. Ja, je krijgt een opgekuiste versie te zien, maar ook de melding dat er wel degelijk gefilterd wordt.

Onze conclusie

  1. Filters zijn niet de vijand

Helpen ze je om een kickstart te nemen in je business? You do you (with a filter)! Maar zorg ervoor dat het gebruik ervan wel duidelijk vermeld wordt.

2. Wees je opgekuiste zelf

Trek ergens de lijn voor je professioneel voorkomen. Kruimels in je haar zijn (hoogstwaarschijnlijk) not done. Je kàn ook authentiek zijn mét een laagje make-up of een filter. Maar het hoeft niet. You still do you.

3. Bewustwording is key

Wanneer je merkt dat jouw filtergebruik schadelijk is voor anderen, dan is het tijd om veranderingen door te voeren. Moet je meteen stoppen met je favo filter? Nee, maar verstop je niet voor het probleem.

Kortom, dit was genuanceerder dan we dachten en onze mening hierover zal zeker nog wel veranderen. We zijn ook benieuwd naar die van jou. We denken dat we hier met z’n allen zeker nog in kunnen groeien.

Laten we beginnen met de volgende melding:

Wat zie je er vandaag mooi uit, Alfavrouw. De kleur van die kruimels in je haar past perfect bij je ogen!

Ook wij hebben nog altijd highs en lows en eindigen onze dag soms met een ugly cry aan de telefoon. Net voor die momenten verzamelden we onze eigen beste confidence boost tips in een gratis gids voor jou. Ga naar www.alfavrouwen.com/getconfident voor een duwtje in de rug, Alfa style.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner