fbpx

#18. Body Negativity: Is dat dan Dik in Orde?

2020… het was een specialleke. Maar we hebben niet alleen dingen verloren in deze rotte appel van een jaar. Nee, hoor. We hebben ook wat gewonnen. Om concreet te zijn, is dat een mooie 5 kg voor Jessica en een afgeronde 10 kg voor Amy. We hebben nooit beloofd politiek correct te zijn en dat is maar goed ook, aangezien we in deze aflevering een gevoelig onderwerp aansnijden in deze tijden van body positivity. Wij voelen ons dik. There, we said it!

De jogging van de boyfriend

We worden langs alle kanten gebombardeerd met foto’s en captions van dames en heren die wél vol discipline de lockdown ingingen. Dat past ook perfect bij de anti-bodyshaming movement die volop aan de gang is en die wij trouwens met het vuistje in de lucht volop steunen.

Alleen krijgen we een wee gevoel in onze maag wanneer we graag even zouden ventileren over het feit dat we ons niet goed in ons vel voelen. Het lijkt wel alsof je de elephant in the room (pun intended) niet meer mag benoemen wanneer het over gewicht gaat.

Geloof ons, wij hebben lang genoeg onze steeds spannender aanvoelende kleren proberen te negeren. Maar wanneer je de joggingbroeken van je vriend claimt als die van jou en merkt dat zelfs deze strak komen te zitten, gaat er een alarmbel af.

We willen er graag iets aan doen. Mogen we dat zeggen?

Luister via Apple: https://alfavrouwen.com/apple18
Luister via Spotify: https://alfavrouwen.com/spotify18
Luister via Google: https://alfavrouwen.com/google18

A blessing and a curve

We hebben de chance dat onze lichamen best mooi in proportie zijn, ook al zit er een grammetje extra aan. En we willen zeker niet roepen dat we niet meer mooi zijn met een rolletje meer. Maar het mentale aspect wint hier keer op keer.

Wat bedoelen we daar precies mee?

Awel, volg ons even in het volgende verhaal. Amy zat laatst aan tafel met haar schoonfamilie toen het gesprek landde op body positivity. Ze zag er fabulous uit en voelde zich on top of the world, dus deed ze volop mee. Een gezellige discussie, zou je denken. En dat was het ook. Tot één van de neven zich geroepen voelde om haar mee te delen dat zij, en we citeren, “toch wel wat meer pak heeft dan normaal”.

Meer is er niet nodig om van je rechte rug, een blik omlaag te maken. En we durven te wedden dat jij dat gevoel perfect herkent. Misschien was het bij jou meer iets in de richting van:

  • Zou je dat wel eten?
  • Ik zou dat bloesje precies toch niet aandoen.

Hebben we gelijk? In die zin gaan we helemaal akkoord met de body positivity boodschap die op social media circuleert. Niemand (ook niet je neef, je mama of je opa) mag voor jou beslissen dat jij zwaarder dan ‘normaal’ bent. Want wie beslist wat normaal is? De maatschappij?

Laten we even met z’n allen heel hard lachen en die standaard in de vuilbak gooien. Als je als vrouw in 2020 verwacht wordt mee te betalen aan de hypotheek, de kinderen op te voeden en er tegelijkertijd uit te zien als Megan Fox, dan mag de ‘nieuwe man’ ook elke ochtend opstaan met een naar menthol ruikende adem en een wasbordje waarop hij de kaas kan raspen voor de omelet die hij ons op bed brengt.

All jokes aside, onze mannen mogen eruitzien zoals ze dat lekker zelf willen. Maar mogen wij dat dan ook? We hebben het geluk dat ‘die van ons’ nog altijd tevreden zijn, als we de van-bil-gaan maatstaf mogen gebruiken. Charly is blij met wat extra Amy om van te houden en Jessica’s vriend vindt het allemaal ‘dik in orde’ (billenkletser speciaal voor jou).

“Ik ben dik”

Maar wat als we nu zelf niet content zijn met ons uiterlijk? Want of we het willen of niet, ook wijzelf hebben een bepaalde standaard. Of die wordt ingefluisterd door de boekskes of niet, we voelen ons niet goed wanneer die niet behaald wordt.

Is het dan ok om te benoemen dat je je niet goed voelt met hoe je eruitziet? Dat je die muffin tops absoluut apprecieert bij een ander, maar niet bij jezelf?

Wij hebben de indruk dat je niet meer mag zeggen van jezelf dat je dik bent, zonder een meute met harken zwaaiende medemensen achter je aan te krijgen. En begrijp ons niet verkeerd: we snappen het! Zwaarder is zeker niet minder mooi. Maar we vinden wel dat je dat nog altijd voor jezelf mag uitmaken.

Zo hielden we recent een poll via Instagram stories met de vraag of er nog mensen waren die wat extra gewicht hadden verzameld tijdens de lockdown. 40 % zei ja, 40 % koos voor nee en 20 % bleef hun eigen fabulous zelf.

Zes maanden later deden we de poll opnieuw. Een whopping 95% van de deelnemers beweerde te zijn bijgekomen. One of us, one of us! Daarop kwamen enorm veel reacties van volgers die zich niet lekker in hun vel voelden en dat graag even wilden delen.

Daaruit durven wij opmaken dat wij niet als enigen op zoek zijn naar herkenning. Positieve berichten zijn echt te gek. Maar af en toe wil je ook gewoon gehoord worden en het gevoel hebben dat je er niet alleen voorstaat.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit: Real talk over onze eigen onzekerheden.

Mindset change, coming up!

We hebben de tijd genomen om hier even goed over na te denken en zijn tot de conclusie gekomen dat we met een mindset change al ver geraken.

We moeten ons niet vergelijken met modellen en actrices, die hun hele leven wijden aan hun uiterlijk. Je kan ook niet van jezelf verwachten dat je een hartoperatie kan uitvoeren zoals een hartchirurg. Dat is zijn of haar job, niet de jouwe.

Wat je wel mag doen, is zelf bepalen wat jouw standaard is en daar naartoe werken. Probeer daarbij ook niet te verontschuldigend over te komen. “Ik zie er niet uit zoals de standaard vrouw, maar…” is niet nodig. Want zijn we niet allemaal normaal?

Onthoud ook dat jij je eigen grootste bodyshamer bent. Je interpreteert wat de maatschappij heeft opgelegd voor jezelf, maar niet voor een ander. Wij bij Alfavrouwen? Wij gaan voor zero judgement.

Die maatschappij krijgen we nog wel zo ver om te stoppen met hun onrealistische verwachtingen. Maar eerst… ben jij aan de beurt.

Aanvalsplan

Hoe gaan we van dubbele kin naar dubbele win? Door de volgende stappen te volgen.

  1. Trakteer jezelf op mooie (grotere) kleren.

Het heeft geen nut om een broek te blijven dragen die van één vetrol, twee maakt en die je zuurstoftoevoer aanzienlijk vermindert. Ga voor dat maatje meer. Jij bent de enige die het weet.

  1. Omring je met verschillende bodytypes.

Niemand is hetzelfde en laten we daar vooral dankbaar voor zijn. Nog belangrijker is om een voorbeeld te stellen. Toon de maatschappij dat er gelukkige vrouwen bestaan in alle maten.

  1. Consumeer niet enkel content met gephotoshopte beelden.

Maak bewuste keuzes in welke content je volgt. We hebben het dan niet enkel over social media, maar ook over series, films en de boekskes.

  1. Spoor je eigen judgement op.

Wanneer jij jezelf betrapt op een gedachte als “amai, die heeft een dikke poep”, ga dan op zoek naar de oorsprong van dat oordeel. Waar komt het vandaan? Volg jij een bepaald voorbeeld of is het je eigen onzekerheid die spreekt.

Wij hopen dat we door onze eigen lappen op tafel te hebben gegooid, aan jou hebben bewezen dat het helemaal ok is om je niet goed in je vel te voelen met een extra pondje meer. Dat betekent niet dat dik niet mooi is, maar enkel dat jij het voor jezelf graag anders ziet.

Voor deze ene aflevering zullen we niet afsluiten met “groetjes, Team Alfavrouwen”. Laten we in thema blijven en afscheid nemen met een twist op Beyoncé’s klassieker:

Heel veel liefs,

All the pringle ladies.


Wil je graag wat extra tips en tricks voor een spetterende confidence boostGirlfriend, say no more! Wij zetten je graag terug op het podium waar je thuishoort.

Click here to subscribe

Een duw in de juiste richting vind je gratis en voor niets in onze Confidence Gids via Alfavrouwen.com/getconfident.

We zien je aan de top!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner